Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Θεματικοί κύκλοι γνωριμίας με τα παραμύθια: Τα ζώα και οι άνθρωποι, Δεκέμβριος 2014

Δεκέμβριος 2014

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2014, ως συνέχεια του εισαγωγικού σεμιναρίου, μια σειρά 3 τρίωρων συναντήσεων εργασίας με παραμύθια γύρω από θεματικούς άξονες. Τις διαλέξεις οργανώνει η ανθρωπολόγος Αίγλη Μπρούσκου.
Η κάθε συνάντηση, θα προσφέρει παραμυθιακό υλικό που σχετίζεται με έναν θεματικό άξονα. Θα γίνεται η παρουσίαση των παραμυθιών, των παραλλαγών τους και της σχετικής βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια θα δουλεύουμε πάνω στην ανάλυση των αφηγήσεων, του περιεχομένου και των μετασχηματισμών αυτών των θεμάτων. Η ομάδα θα επεξεργάζεται το υλικό αυτό με διάφορους δημιουργικούς τρόπους (αφήγηση, δημιουργία παραλλαγών, παιχνιδιών κλπ.)
I. Παραμύθια με πραγματικά και μαγικά ζώα
Σκύλοι και γάτοι, λύκοι και δράκοι, χωρίς να ξεχνάμε τα πουλιά, τις αρκούδες και τους ανθρώπους. Και τα μπακακάκια.
II. Οικογενειακές σχέσεις Ι: παιδιά και γονείς
Γιατί τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους.
Δύσκολοι και εύκολοι αποχωρισμοί.
Υιοθεσίες και αναδοχές στα παραμύθια.
Κάνοντας κύκλους γύρω από την αιμομιξία.
ΙΙΙ. Οικογενειακές σχέσεις ΙΙ: όλα του γάμου δύσκολα
Αναζητώντας τον χαμένο ή την χαμένη σύζυγο.
Οι υπερφυσικοί σύζυγοι.
Αδελφός ή σύζυγος; ενδογαμία, εξωγαμία και αιμομιξία.
Οι διαλέξεις θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, Ερμού 1, 6ος όροφος, γρ. 601 και ώρα 7:30-9:30. Οι ημέρες και ημερομηνίες είναι οι εξής: Δευτέρα 8/12, Δευτέρα 15/12 και Τετάρτη 17/12. Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο Σύλλογο (symepe@gmail.com)