Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική

Ανακοίνωση εκπαιδευτικού προγράμματος 2016-2017

Μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους του προγράμματος με τίτλο Θέματα διαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία ο Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου οργανώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το 2ο έτος με τίτλο Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις. Το 2ο έτος ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 με καλεσμένο διδάσκοντα τον Laurent Danon- Boileau (Καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Paris V, Ψυχαναλυτή, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (SPP)).

Ο ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε. οργανώνει στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το 2ο έτος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις»

Στόχος του προγράμματος: Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες της ψυχικής υγείας (παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, κλινικούς, σχολικούς και αναπτυξιακούς ψυχολόγους, ψυχολόγους με κλινική εμπειρία) σε επαγγελματίες – εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής εργασίας και της εκπαίδευσης (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, βρεφονηπιοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους-αναπτυξιολόγους, νοσηλευτές) και σε απόφοιτους των αντίστοιχων σχολών. Η κλινική ή παιδαγωγική εμπειρία με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους μπορεί δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής, αλλά δεν αποτελεί βασική προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Αποτελεί κατά βάση ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στην κλινική εργασία (κλινική μέθοδος και κλινική σκέψη) και στοχεύει στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδεύοντας τους συμμετέχοντες σε μια ψυχοδυναμική οπτική και μια ψυχοθεραπευτική ευαισθητοποίηση. Επιπλέον στοχεύει σε μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία εξασφαλίζεται από έναν κύκλο επιλεγόμενων μαθημάτων από ποικίλα επιστημονικά πεδία.

2Ο ΕΤΟΣ Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Έναρξη: Σεπτέμβριος 2016

Το 2ο έτος περιλαμβάνει την παρακολούθηση α) του βασικού κορμού μαθημάτων και β) τουλάχιστον 3 σεμιναρίων που αντιστοιχούν στα επιλεγόμενα μαθήματα. Το σύνολο ωρών του έτους (βασικός κορμός και επιλεγόμενα μαθήματα) υπολογίζεται σε 120 ώρες.
Α)Ο βασικός κορμός ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλους τους συμμετέχοντες, πραγματοποιείται με τη μορφή διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος, τη δεύτερη Παρασκευή και Σάββατο, κάθε μήνα (Σεπτέμβριος 2016 – Μάιος 2017)
Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κατ΄ εξαίρεση την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 με καλεσμένο διδάσκοντα τον Laurent Danon- Boileau (Καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Paris V, Ψυχαναλυτή, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (SPP)).

Β)Τα επιλεγόμενα μαθήματα (3 υποχρεωτικά ανά έτος) δηλώνονται κατά τη διάρκεια του έτους από τους συμμετέχοντες και αντιστοιχούν στα προτεινόμενα σεμινάρια ή εργαστήρια του ΣΥΜΕΠΕ (Οκτώβριος 2016- Ιούνιος 2017). Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Για την απόκτηση πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων (βασικός κορμός και 3 επιλεγόμενα μαθήματα).

Διάρκεια παρακολούθησης: 1 ακαδημαϊκό έτος
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων : 20-25 άτομα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Επιστημονική Γραμματεία:
Γ. Αμπατζόγλου, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας Γ΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ν/Σ ΑΧΕΠΑ
Μ. Φαϊτάκης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα
Ζ. Παπαληγούρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
Σ. Αμοιρίδου, Παιδοψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Συντονισμός- υπεύθυνη οργανωτικών θεμάτων:
Α. Αδάμ, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Επιστημονική συνεργάτης Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου, Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Ν/Σ ΑΧΕΠΑ
Φορέας διοργάνωσης: Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 2ο έτος (αναλυτική πρόσκληση και αίτηση συμμετοχής) μπορείτε να επικοινωνείτε με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου symepe@gmail.com