Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Terra Incognita – Γιώργος Κούριας

Κυκλοφόρησε μέσα στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα ένα βιβλίο που φέρνει κοντά μας τον Γιώργο Κούρια, που έφυγε νωρίς από τη ζωή το 2020. Ένα βιβλίο πλούσιο, καλαίσθητο, φτιαγμένο με μεγάλη φροντίδα για το έργο του, χάρη στην εξαιρετική δουλειά των επιμελητριών του τόμου, που συγκεντρώνει τα γραπτά του κείμενα, και τον ακολουθεί στην πορεία του από την ψυχιατρική στην ψυχανάλυση, από το Παρίσι στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την πρωτότυπη ψυχαναλυτική σκέψη του.
Ένα βιβλίο συγκινητικό για έναν αγαπημένο φίλο από την “παρέα” του Παρισιού, έναν άνθρωπο ευαίσθητο με βαθιά καλλιέργεια, πολύτιμο συνομιλητή – και θα τολμούσα να πω ψυχή του παιχνιδιού, “συμπαίκτη” σε κάθε ευκαιρία, από το γήπεδο Jules Noel μέχρι το ψυχαναλυτικό περιοδικό Εκ των Υστέρων, που απετέλεσε ένα τόσο απαραίτητο καταφύγιο σκέψης καθώς και έναν μοναδικό τόπο συνάντησης.
Γ. Αμπατζόγλου
——————————————————
Από το Δελτίο Τύπου
Γιώργος Κούριας
Terra Incognita
Γραπτά για την ψυχανάλυση
ISBN 978-960-348-373-1
σχ.: 14/21 εκ., 382 σελ., τιμή: 18 ευρώ
Συνάδελφοι και συνοδοιπόροι του Γιώργου Κούρια, θεωρήσαμε σημαντικό να συγκεντρωθεί σε έναν τόμο το μεγαλύτερο μέρος των γραπτών του, ώστε να αποτυπωθεί η δια δρομή του από την ψυχιατρική στην ψυχανάλυση και η συνεισφορά του στην εγκαθίδρυση του ψυχαναλυτικού λόγου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Ξαναδιαβάζοντας τα κείμενά του οδηγηθήκαμε στην επιλογή όχι μόνο αυτών που αναδεικνύουν τη διαρκή έγνοια και αναζήτηση του Γιώργου Κούρια για τη σύνδεση της ψυχαναλυτικής θεωρίας με την κλινική μέσα από τον άξονα του ακρογωνιαίου λίθου της μεταβιβαστικής και αντιμεταβιβαστικής σχέσης, αλλά και προφορικών παρεμβάσεών του, όπου αποτυπώνεται η επιρροή της ψυχαναλυτικής του ματιάς όταν προσεγγίζει θέματα που άπτονται της λειτουργίας θεσμών ψυχικής υγείας.
Απόσπασμα από τον πρόλογο των επιμελητριών της έκδοσης
«[…] το να κατεβάσω από το ράφι της βιβλιοθήκης και της λήθης αυτό το πόνημα σήμαινε να ξαναθυμηθώ πόσο στην εξέλιξη ενός ψυχαναλυτή η σχετική σιγουριά παραχωρεί τη θέση της σε όλο και πιο έντονες αμφιβολίες· κερδίζει, άραγε, σ’ αυτήν την ανταλλαγή, όπως συμβαίνει στον Ζωρζ Μπρασένς, όταν εκχωρεί μια γωνιά ομπρέλας για μια γωνιά από παράδεισο; Δύσκολο ερώτημα. Πάντως, η αναπόφευκτη μερική απώλεια της ομπρέλας που προσφέρει η θεωρία μπορεί να μην ξεπληρώνεται με μια γωνιά κόλασης, σίγουρα όμως οδηγεί τον αναλυτή σε ολοένα πιο επίπονη αναρώτηση ως προς το τι εντέλει κάνει. Διότι δεν υπάρχει διόλου, σ’ ολόκληρο το επιστημονικό πεδίο, όμοιο παράδειγμα με αυτό της ψυχαναλυτικής πράξης· απο τη μια να στηρίζεται σε εξαιρετικά συγκροτημένο και συνεχώς επανεξεταζόμενο θεωρητικό corpus και από την άλλη να διατηρεί μια ελάχιστη μονοσήμαντη συνάρτηση με αυτό, σε σημείο ώστε η θεωρία να μην παρέχει καμιά συμβουλή για τους επιμέρους χειρισμούς στη θεραπεία».
Γιώργος Κούριας
Περιεχόμενα

 

Πρόλογος
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος: Φιλία, λογοτεχνία, ψυχανάλυση
Νόμπελ της εποχής μας. Σάμουελ Μπέκετ
Γρ. Αμπατζόγλου & Δημ. Πλουμπίδης: Να ένα τόπι (2ο σετ): Πρόλογος
Να ένα τόπι (2ο σετ)
Τι είναι και τι δεν είναι ψυχανάλυση
Μια περίπτωση ψυχαναλυτικής πρακτικής μαζί με υπερρεαλιστικές περιπλανήσεις (με τηνΈρη Κούρια)
Ξενώνας μέσα στην πόλη
Προβληματικές της ίασης στην ψυχαναλυτική πρακτική
Από την ελλείπουσα ανάμνηση στην αναλυτική σχέση
Στήριξη της θεραπευτικής ομάδας
«Δεν χωρατεύει κανείς με την ηθική» ή περί αντιμεταβιβαστικού έρωτος
«Η λύσσα μου γι’ αγάπη δίνει στον θάνατο, σαν ένα παράθυρο που δίνει στο φωταγωγό»
«Ο τρώσας και ιάσηται»
Εισαγωγή στη θεωρία για τη μελαγχολία των N. Abraham και M. Torok
Επιστροφή απωθημένου
Καταδικασμένοι να απολαμβάνουν. Ρόλος του αντικειμένου, διαχείριση του ευνουχισμού και ενορμητική οικονομία
στη διαστροφική σεξουαλικότητα
O αδελφός Πονταλίς
Το μικροσκόπιο στο ντιβάνι, το ντιβάνι κάτω από το μικροσκόπιο
H υποδοχή του αιτήματος από τον αναλυτή
Παράνοια: μια κομψή λύση στην κατάρρευση των ταυτίσεων. Η περίπτωση της κας Άννας
Από τα τυφλά σημεία στα τεχνητά σκοτώματα, ή η σημασία των αποχρώσεων του σκότους
στην επιτέλεση ενός «αδύνατου επαγγέλματος»
All we need? The other
Η συγκρότηση του υποκειμένου μέσα από το πρίσμα της πρωταρχικής ταύτισης (αποσπάσματα)