Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Τέχνη και Τρέλα

Ημερομηνίες: 23/1, 30/1, 20/2, 2/4
Διάρκεια: 10 ώρες
Ημέρα/Ώρες: Σάββατο 10:30-13:00(4 συναντήσεις)

Εισηγητής:Παύλος Βασιλειάδης, Ψυχίατρος /Εικαστικός
Απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς), σε φοιτητές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.
Περιγραφή σεμιναρίου.Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:
• Η Τρέλα στην Τέχνη: Το περιεχόμενο αφορά στην επίδραση της ιδέας και του φαινομένου της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά και τις επιρροές και τα «δάνεια», που δέχτηκαν στο έργο τους οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, καθώς έγινε γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους η τέχνη των ψυχικά πασχόντων. Παράλληλα περιγράφεται η επίδραση της ψυχικής διαταραχής στο έργο σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς αυτοί μπήκαν σε ψύχωση (π.χ. Γ. Χαλεπάς,Van Gogh κ.α.)
• H Τέχνη στην Τρέλα: Περιγράφεται μια ιστορική αναδρομή της τέχνης στα ψυχιατρεία και αναλύονται θέματα όπως η Art Brut, το Gugging και διάφορα παράξενα περιβάλλοντα, που δημιουργήθηκαν από μοναχικούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επίδραση της τρέλας στην τέχνη καλλιτεχνών με ψύχωση, όπως και το πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης» και της θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης. Αναλύονται διεξοδικά τα χαρακτηριστικά σημεία, που μπορούν να εντοπιστούν στην τέχνη των ψυχωσικών. Τέλος, περιγράφεται το έργο ψυχωσικών καλλιτεχνών στον Ελληνικό χώρο. Σημειώνουμε ότι σχέση της τέχνης και της τρέλας αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα νέο πεδίο διερεύνησης για την ευρύτερη κατανόηση των ψυχικών διαταραχών.
• Στο τελευταίο μάθημα (2/4/2016) θα πραγματοποιηθεί συνδιδασκαλία με τον Μ. Φαϊτάκη, Παιδοψυχίατρο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. με θέμα: Βιώματα της παιδικής ηλικίας καλλιτεχνών και η παρουσία τους στα έργα τους
Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για την αίτηση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα με το Σύλλογο στο symepe@gmail.com.