Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Πρόγραμμα σεμιναρίου: Από Την Ψυχαναλυτική Θεωρία Στις Ψυχιατρικές Πρακτικές

Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008

• 9-10 Μαΐου 2008. Διάλεξη του Laurent Danon-Boileau με θέμα: Œdipe précoce, symbolisation et langage, Πρώιμο Οιδιπόδειο, συμβολοποίηση και γλώσσα.

Ο Laurent Danon-Boileau είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Paris V, ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (SPP), θεραπευτής στο κέντρο Alfred Binet (Παιδοψυχιατρικό τμήμα, ASM 13) και ερευνητής στο CNRS (Laboratoire d’études sur l’acquisition et la pathologie du langage de l’enfant). Συγγραφέας των βιβλίων: L’enfant qui disait rien, Les enfants sans langage, La parole est un jeu d’enfant fragile.

Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

• 31 Οκτωβρίου 2008. Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με την Florence Quartier. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το έργο του S. Freud Αναστολή, σύμπτωμα, άγχος. Θα δοθεί έμφαση στην κλινική ανάγνωση του βιβλίου και στην ανάδειξη επίκαιρων πτυχών του.

H Florence Quartier είναι ψυχίατρος – ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελβετικής Εταιρίας Ψυχανάλυσης. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Συνεργάστηκε με τον René Diatkine το έργο του οποίου παρουσίασε στην σειρά των εκδόσεων PUF.

• 5-6 Δεκεμβρίου 2008. Διάλεξη του Pierre Delion με θέμα: En quoi la psychanalyse reste très actuelle en psychiatrie de l’enfant. L’exemple de l’autisme et quelques autres exemples. Η επικαιρότητα της ψυχανάλυσης στην παιδοψυχιατρική: Το ζήτημα του αυτισμού και άλλα παραδείγματα.

Ο Pierre Delion είναι καθηγητής παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Lille. Συγγραφέας πολλών βιβλίων εκ των οποίων στα ελληνικά κυκλοφορούν τα: «Τα βρέφη σε αυτιστικό κίνδυνο», «Τα βρέφη και οι θεσμοί» καθώς και οι διαλέξεις του σε προηγούμενες εκδόσεις του σεμιναρίου, Εκδόσεις University Studio Press.

• 23-24 Ιανουαρίου 2009. Διάλεξη της Florence Quartier. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το άρθρο του S. Freud Οι παιδικές σεξουαλικές θεωρίες. Θα δοθεί έμφαση στην κλινική ανάγνωση του κειμένου και στην ανάδειξη επίκαιρων πτυχών του.

Η Florence Quartier είναι ψυχίατρος – ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελβετικής Εταιρίας Ψυχανάλυσης. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Συνεργάστηκε με τον René Diatkine το έργο του οποίου παρουσίασε στην σειρά των εκδόσεων PUF. Συγγραφέας των βιβλίων Schizophrénie Dialogues (PUF, 1999), Freud clinicien (Doin, 2004) και μαζί με τον Παντελεήμονα Γιαννακόπουλο το «Un avenir pour la vieillesse: Pratiques cliniques contemporaines en psychiatrie de l’adulte et de l’âge avancé» (Doin, 2007).

• 27-28 Φεβρουαρίου 2009.Διάλεξη του ψυχαναλυτή Gerard Bayle με θέμα: Les clivages dans les psychoses, Οι διχοτομήσεις στις ψυχώσεις.

Ο Gérard Bayle είναι ψυχαναλυτής, πρώην πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (S.P.P.) και μέλος της Εταιρίας Ψυχαναλυτικού Ψυχοδράματος. Συγγραφέας των βιβλίων: Le trésor des phobies, (Paris : PUF, 1999), Epître aux insensés (Paris : PUF, 1998), Paul-Claude Racamier (Paris : PUF, 1997).

• 10-11 Απριλίου 2009. Διάλεξη του Jean-Louis Baldacci με θέμα: La consultation psychanalytique, Η ψυχαναλυτική συνάντηση.

Ο Jean-Louis Baldacci είναι ψυχαναλυτής, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης της SPP (Ψυχαναλυτική Εταιρία Παρισίων).

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

• 16-17 Απριλίου 2010. Διάλεξη του André Beetschen με θέμα: Το αντικείμενο της ζήλιας.

O André Beetschen είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Association Psychanalytique de France (A.F.P.), επιμελητής της έκδοσης της A.P.F.: «Le primitif: Que devient la régression ? » PUF, 2007.

• 21-22 Μαΐου 2010. Διάλεξη του ψυχαναλυτή Patrick Guyomard, καθηγητή Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII – Denis Diderot. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του: Η απόλαυση του τραγικού. Η Αντιγόνη, ο Lacan και η επιθυμία του αναλυτή. Συζητητές: Θανάσης και Ελένη Τζαβάρα

Ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011

• 11-12 Ιουνίου 2010. Διάλεξη του Laurent Danon-Boileauιχνίδι με θέμα: Μια ψυχοθεραπεία ενηλίκου.

Ο Laurent Danon-Boileau είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Paris V, ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (SPP), θεραπευτής στο κέντρο Alfred Binet (Παιδοψυχιατρικό τμήμα, ASM 13) και ερευνητής στο CNRS (Laboratoire d’études sur l’acquisition et la pathologie du langage de l’enfant). Συγγραφέας των βιβλίων: L’enfant qui ne disait rien, Les enfants sans langage, La parole est un jeu d’enfant fragile.

• 24-25 Σεπτεμβρίου 2010. Διάλεξη της Laurence Kahn με θέμα: L’Inconscient du moi: sa fonction pratique dans la conduite de la cure, Το ασυνείδητο του Εγώ: η πρακτική του λειτουργία στα πλαίσια της θεραπείας.

Η Laurence Kahn είναι ψυχαναλύτρια, καθηγήτρια φιλοσοφίας, γνωστή από τις εργασίες της σχετικά με την Αρχαία Ελλάδα, μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών N.R.P. και Le fait de l’analyse. Συγγραφέας των βιβλίων La petite Maison de l’âme (εκδ.Gallimard, 1993), Cure d’enfance, (εκδ.Gallimard, 2004), Fiction et verite freudiennes, (εκδ.Balland, 2004), Faire parler le destin,(εκδ. Klincksieck, 2005).

• 12-13 Νοεμβρίου 2010. Διάλεξη του Gérard Szwec με θέμα: Perspectives actuelles en psychosomatique, Σύγχρονες προοπτικές στην ψυχοσωματική.

Ο Gérard Szwec είναι ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων και του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής Παρισίων. Έχει σημαντικό έργο στον τομέα της ψυχοσωματικής. Διευθύνει το περιοδικό Revue Française de psychosomatique. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει εκδώσει τα βιβλία: «La psychosomatique de l’enfant asthmatique» και «Les galériens volontaires» στις εκδόσεις P.U.F.

• 4-5 Φεβρουαρίου 2011. Διάλεξη του Philippe Valon με θέμα: Μακρόχρονη θεραπεία με ψυχαναλυτικό ψυχόδραμα ενός εφήβου: κλινική παρουσίαση.

Ο Philippe Valon είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της Association Psychanalytique de France (A.P.F).

• 20 – 21 Μαΐου 2011. Διάλεξη της ψυχαναλύτριας Françoise Coblence με θέμα: Fin de cure. Persistance du symptôme? – Τέλος της ανάλυσης και το σύμπτωμα επιμένει;

Η Françoise Coblence είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Picardie Jules Verne, ψυχαναλύτρια, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων (S.P.P.). Συνεργάστηκε με τον André Green στο βιβλίο Le travail psychanalytique, Paris, εκδόσεις PUF, 2003. Συγγραφέας των βιβλίων L’ inconscient freudien, “Monograrhies et débats de psychanalyse”, 2010, Les attraits du visible, PUF, ” Petite bibliothèque de psychanalyse”, 2005 και των βιογραφιών του Sigmund Freud. Volume 1, PUF, “Psychanalystes d’aujourd’hui”, 2000 και του Serge Lebovici, PUF, ” Psychanalystes d’aujourd’hui”, 1997. Εισηγήτρια στο Συνέδριο Γαλλόφωνων Ψυχαναλυτών το 2010 με θέμα: ΨΥΧΗΣ ΖΩΗ. «Η ψυχή είναι σωματική, δεν το γνωρίζει».

Ακαδημαϊκό έτος 2011- 2012

• 4-5 Νοεμβρίου 2011. Διάλεξη της ψυχαναλύτριας Lina Balestiére με θέμα: Πώς εκδηλώνεται στη μεταβίβαση η ανάμνηση της μητρικής αγκαλιάς.

Η Lina Balestriére είναι ψυχαναλύτρια, Δρ. Ψυχολογίας στο Université catholique de Louvain και μέλος της École Belge de Psychanalyse

• 20- 21 Ιανουαρίου 2012. Διάλεξη του ψυχαναλυτή Βασίλη Δημόπουλου με θέμα: Η θεωρία και η κλινική του ναρκισσισμού.

Ο Β. Δημόπουλος είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας, μέλος της ΙΡΑ. Συγγραφέας του βιβλίου: « Η θεωρία και η κλινική του ναρκισσισμού», εκδόσεις ΜΕΤΑ, Αθήνα, 2011.

• 17-18 Φεβρουαρίου 2012. Διάλεξη του ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Patrick Merot με θέμα: Le transfert infini, Μεταβίβαση στο άπειρο.

Ο Patrick Merot είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της AFP.

• 23- 24 Μαρτίου 2012. Διάλεξη του ψυχαναλυτή Gérard Bayle με θέμα: Μορφές της μεταβίβασης.

Ο Gérard Bayle είναι ψυχαναλυτής, πρώην πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (S.P.P.) και μέλος της Εταιρίας Ψυχαναλυτικού Ψυχοδράματος. Συγγραφέας των βιβλίων: Le trésor des phobies, (Paris : PUF, 1999), Epître aux insensés (Paris : PUF, 1998), Paul-Claude Racamier (Paris : PUF, 1997).

• 1-2 Ιουνίου 2012. Διάλεξη του ψυχαναλυτή Michael Parsons με θέμα: What does interpretation put into words- Η ερμηνεία και οι λέξεις.

Ο Michael Parsons είναι διδάσκων αναλυτής της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εργάζεται ιδιωτικά στο Λονδίνο. Συγγραφέας του βιβλίου: The Dove that Returns, The Dove that Vanishes: Paradox and Creativity in Psychoanalysis (Routledge, 2000), σε ελληνική μετάφραση Το περιστέρι που επιστρέφει, το περιστέρι που εξαφανίζεται, Παράδοξο και δημιουργικότητα στην ψυχανάλυση, επιμ. Γ. Αμπατζόγλου (University Studio Press, 2008).

Ακαδημαϊκό έτος 2012- 2013

• 9- 10 Νοεμβρίου 2012 Διάλεξη του Gérard Bayle ψυχαναλυτή με θέμα: Όψεις της μεταβίβασης.

Η διάλεξη αναπτύσσει τη θεματολογία γύρω από τις μορφές της μεταβίβασης την οποία εισήγαγε ο G. Bayle στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 23- 24 Μαρτίου 2012.

• 22- 23 Φεβρουαρίου 2013. Διάλεξη του André Beetschen, ψυχαναλυτή με θέμα: Η χρήση και η ερμηνεία του ονείρου στις σύγχρονες θεραπείες.

O André Beetschen είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Association Psychanalytique de France (A.P.F.), επιμελητής της έκδοσης της A.P.F.: « Le primitif : Que devient la régression ? », PUF, 2007.

• 26-27 Απριλίου 2013. Διάλεξη του Γεράσιμου Στεφανάτου, ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή με θέμα: Οι παιδικές σεξουαλικές θεωρίες μέσα στην ανάλυση των ενηλίκων.

O Γεράσιμος Στεφανάτος είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Quatrieme Groupe (Παρίσι), πρώην διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματά.