Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Εισαγωγή στις ψυχαναλυτικές έννοιες

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων διοργανώνει το Φεβρουάριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 1, 6ος όροφος, γραφείο 601) τον κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Εισαγωγή στις ψυχαναλυτικές έννοιες». Οι διαλέξεις οργανώνονται από την Αλέκα Καζάνα, Ψυχίατρο και ψυχαναλύτρια. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε όλους όσους εμπλέκονται θεωρητικά, κλινικά και προσωπικά με τον ανθρώπινο πόνο και χρειάζονται στοιχεία αναφοράς για την ψυχανάλυση σαν εργαλείο για την κατανόηση και αντιμετώπιση του. Οι διαλέξεις σκοπεύουν να εισαγάγουν τους ενδιαφερόμενους στην ιστορία του ψυχαναλυτικού κινήματος, να διασαφηνίσουν έννοιες περίπλοκες και ίσως προβληματικές που ανήκουν στην ψυχαναλυτική σκέψη και μέσα από κλινικά παραδείγματα να ενώσει τις θεωρίες με την τεχνική.

Ο κύκλος διαλέξεων περιλαμβάνει 4 συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια περιεκτική παρουσίαση των βασικών αντιπαραθέσεων που σημάδεψαν την ιστορία της ψυχανάλυσης και την εξέλιξη του ψυχαναλυτικού κινήματος στον κόσμο και την Ελλάδα. Στις άλλες τρεις συναντήσεις θα παρουσιαστούν θέματα θεωρίας και τεχνικής, δηλαδή πως στήνεται μια ψυχαναλυτική θεραπεία, πως προωθείται αλλά και πως τελειώνει ή τελματώνει. Έτσι η δεύτερη συνάντηση θα επικεντρωθεί στο ψυχαναλυτικό πλαίσιο, η τρίτη στην μεταβίβαση και την αντιμεταβίβαση και η τέταρτη στις αντιστάσεις και τις άμυνες μέσα στην αναλυτική κατάσταση.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Φεβρουάριο- Απρίλιο του 2015.

Οι 4 συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:30-22:30. Αναλυτικά οι ημερομηνίες είναι οι εξής: 27/2, 6/3, 20/3 και 3/4.