Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Η υιοθεσία και η αναδοχή στην ελληνική κοινωνία

Εκπαιδευτικός Φορέας:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΣΥΜΕΠΕ

Η υιοθεσία και η αναδοχή στην ελληνική κοινωνία: δυο τρία πράγματα που δεν ξέρουμε για αυτές

Έναρξη: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ημερομηνίες: 1/11, 8/11, 15/11, 22/11

Διάρκεια: 12 ώρες

Ημέρα – Ώρες Τετάρτη 18:30-21:30 ( 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις)

Χώρος διεξαγωγής: ΣΥΜΕΠΕ (Ερμού 1, 6ος όροφος, γρ.601, τηλ. 2313 065777, Θεσσαλονίκη)

Εισηγήτρια

Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος. Δίδαξε ανθρωπολογία και λαογραφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) και στη Σχολή Ξεναγών ΕΟΤ Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις γύρω από: την παιδική ηλικία και τη γέννηση, την διακίνηση των παιδιών και την ιδρυματική περίθαλψη, τα λαϊκά παραμύθια.

Σε ποιους απευθύνεται

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους μερικά εργαλεία σκέψης, έρευνας και πρακτικής όσον αφορά την εργασία με την υιοθεσία και την αναδοχή: ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, νομικούς, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες των παραπάνω ειδικοτήτων.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η υιοθεσία στην ελληνική κοινωνία παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα. Νόμοι και παρανομίες, αλήθειες και ψέμματα συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο. Η αναδοχή, μια άλλη μορφή μετακίνησης των παιδιών, παραμένει για πολλούς ένα μεγάλο ζητούμενο. Οι διαλέξεις θα κινηθούν γύρω από την έννοια του ‘νομικού πολιτισμού’ της υιοθεσίας και της αναδοχής, μια έννοια που επιτρέπει τη μελέτη των φαινομένων αυτών μέσα στην πολυπλοκότητά τους. Η υιοθεσία θα προσεγγιστεί ως κοινωνικό φαινόμενο, ως μέρος των κανόνων της συγγένειας, ως νομικό κείμενο που ερμηνεύει την πραγματικότητα αλλά και τη διαμορφώνει. Οι νόμοι, η εφαρμογή τους αλλά και οι παραβάσεις τους. Θα γίνει διεξοδική αναφορά στις λύσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας για την κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και σύγκριση με τη νομοθεσία και την κοινωνική πολιτική των δυτικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διάσταση της ψυχοκοινωνικής οδύνης που συχνά βιώνεται από τα άτομα που εμπλέκονται ως γονείς (βιολογικοί, θετοί, ή ανάδοχοι) ή ως παιδιά με την υιοθεσία και την αναδοχή, καθώς και η θέση και στάση των επαγγελματιών. Η ενεργή συμμετοχή και προετοιμασία όσων παίρνουν μέρος είναι απαραίτητη: διάβασμα της βιβλιογραφίας, συζήτηση και σχόλια, παρουσίαση εμπειριών και απόψεων στην ομάδα.

Θέματα

1. Βασικές έννοιες: νομικός πολιτισμός της υιοθεσίας και της αναδοχής, βιολογική και κοινωνική συγγένεια, διακίνηση των παιδιών, απλή και πλήρης, δημόσια και ιδιωτική, διακρατική υιοθεσία, αναδοχή.
2. Η υιοθεσία και η αναδοχή στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία: τελετουργίες και εθιμικό δίκαιο
3. Ανθρωπολογική ανάγνωση του δικαίου της υιοθεσίας στην Ελλάδα: από το μεταβυζαντινό δίκαιο στον Αστικό Κώδικα και στα μετέπειτα νομοθετήματα. Η νομοθεσία της αναδοχής.
4. Η πραγματικότητα της υιοθεσίας και της αναδοχής στην Ελλάδα: αντιλήψεις για τη συγγένεια, χρήσεις και καταχρήσεις της νομοθεσίας. Καταστάσεις ψυχοκοινωνικής οδύνης
5. Υιοθεσία και αναζήτηση ριζών: η αντίστροφη πορεία

Πληροφορίες συμμετοχής

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής: 60 €
Στο ποσό συμμετοχής δεν αναγράφεται νόμιμο ποσοστό 23% Φ.Π.Α.
Για την κατοχύρωση της θέσης σας δηλώστε συμμετοχή έως και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα με το Σύλλογο στο symepe@gmail.com