Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Γνωριμία με τα Παραμύθια

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον 6ο κύκλο Διαλέξεων «Γνωριμία με τα Παραμύθια». Οι διαλέξεις αυτές απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, ηθοποιούς, ή σε όποιους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα λαϊκά παραμύθια και να τα χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους.
Οι διαλέξεις θα οργανωθούν γύρω από τους παρακάτω άξονες:
– βασικές γνώσεις για τα παραμύθια (παγκοσμιότητα των παραμυθιών, προφορική και γραπτή διάδοση. Θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου)
– γνωριμία με τις πηγές, τα εργαλεία της έρευνας και τους τρόπους χρήσης τους (παγκόσμιοι κατάλογοι παραμυθιών και μοτίβων – εθνικοί κατάλογοι, εθνικές συλλογές και τοπικές συλλογές)
– τρόποι προσέγγισης και κατανόησης του περιεχομένου των παραμυθιών. Οι παραλλαγές των παραμυθιών ως κλειδί κατανόησής τους
– τρόποι διαμόρφωσης ειδικού ρεπερτορίου ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων (αφήγηση και χρήση σε εκπαιδευτικά, θεατρικά, καλλιτεχνικά, θεραπευτικά και διασκεδαστικά περιβάλλοντα)
– τεχνικές αναζήτησης ερευνητικών πηγών για τα παραμύθια (βιβλιογραφία, πηγές στο διαδίκτυο)
Οι διαλέξεις θα γίνουν σε 5 συναντήσεις: από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, έως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 (5/11,12/11, 19/11, 26,11 και 3/12) στα γραφεία του Συλλόγου, Ερμού 1, Θεσσαλονίκη, (6ος όροφος, γρ. 601). Διάρκεια μαθήματος 2 ώρες, από τις 7:00 μ.μ έως τις 9:00 μ.μ. Η ομάδα θα έχει γύρω στα 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Την οργάνωση και την διδασκαλία αναλαμβάνει η ανθρωπολόγος Αίγλη Μπρούσκου. Η Αίγλη Μπρούσκου διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία και Λαογραφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τα λαϊκά παραμύθια. Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο Σύλλογο (symepe@gmail.com)