Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Ενημερώνοντας για κάποιες δημοσιεύσεις της χρονιάς που πέρασε

Ενημερώνοντας για κάποιες δημοσιεύσεις της χρονιάς που πέρασε

 

Λίγο πριν τις γιορτές κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ” Τα Τετράδια Ψυχιατρικής” (Μάιος – Αύγουστος 2020, Νο 15). Περιοδικό σημαντικό, ανθεκτικό στο χρόνο, που συνεχίζει την πορεία του, επισημαίνοντας πάντα καίρια θέματα. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο Προσφυγικό. Περιέχει  μεταξύ άλλων κειμένων με μεγάλο ενδιαφέρον και δύο άρθρα που προέκυψαν στα πλαίσια της συνεργασίας του ΣΥΜΕΠΕ με το πρόγραμμα της ΕΠΑΨΥ  “Κινητή μονάδα φροντίδας ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο” στη Θεσσαλονίκη. Τα άρθρα υπογράφουν η παιδοψυχίατρος Ησαϊα Σεβασλίδου (Παιδοψυχιατρική φροντίδα σε προσφυγικό πληθυσμό. Ζητήματα, προβληματισμοί και συναισθήματα) και η ψυχολόγος Μαριλένα Αγγελή (Σκέψεις γύρω από την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη προσφυγικών πληθυσμών), με βάση την εμπειρία τους στο συγκεκριμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα.

Στο ίδιο τεύχος η εκδότρια και «ψυχή» του περιοδικού Κατερίνα Μάτσα παρουσιάζει δύο πρόσφατες εκδόσεις του ΣΥΜΕΜΕ (το βιβλίο του Pierre Delion για τη θεσμική ψυχοθεραπεία και του Σωτήρη Μανωλόπουλου για την πράξη της μεταβίβασης).

 

Επίσης στο τεύχος 61 του περιοδικού «σύναψις» (Ιούνιος 2021), που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, περιέχεται εκτεταμένο αφιέρωμα στον γάλλο ψυχαναλυτή Πιερ Ντελωνέ, με αφορμή την διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του «Οι τέσσερις μεταβιβάσεις» (εκδόσεις Κουκκίδα, 2021), την οποία οργάνωσε ο ΣΥΜΕΠΕ τον Ιούνιο του 2021, με συντονιστή (και επιμελητή του αφιερώματος) τον Γρηγόρη Αμπατζόγλου. Το αφιέρωμα περιέχει τα κείμενα των Ελισάβετ Κούκη, Πιερ Ντελωνέ, Άννας Αγγελοπούλου, Ελένης Ζησοπούλου, Χρύσας Λάγιου και το εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή.

 

Στο τεύχος 60 του «σύναψις» (Μάρτιος 2021) δημοσιεύεται ένα άρθρο που διατηρεί την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα, με τίτλο «Η αρχή του συμφέροντος του παιδιού και το δικαίωμα των παιδιών στην παιδική τους ηλικία. Μερικές κλινικές επισημάνσεις με αφορμή το «καυτό» ζήτημα της λεγόμενης συνεπιμέλειας». Το άρθρο συνυπογράφουν η Χρυσάνθη Μιλτιάδου και ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου. (βλ. επίσης σχετικά με το άρθρο την διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο  “Επιμέλεια των παιδιών. Μια συζήτηση για τη γονεϊκότητα, το φύλο και την ισότητα στην ελληνική κοινωνία“, που διοργάνωσε στις 20/1/2021 η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου).