Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Έναρξη νέου ετήσιου προγράμματος: Θέματα διαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοπαθολογίας

Έναρξη νέου κύκλου

Ο ΣYMEΠΕ οργανώνει στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 το 1ο έτος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Θέματα διαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία» και για το 2018-2019. Του χρόνου θα ακολουθήσει το 2ο έτος με τίτλο «Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις». Το πρόγραμμα κάθε έτους είναι αυτοτελές.

Στόχος του προγράμματος:

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες της ψυχικής υγείας (παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, κλινικούς, σχολικούς και αναπτυξιακούς ψυχολόγους, ψυχολόγους με κλινική εμπειρία) σε επαγγελματίες – εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής εργασίας και της εκπαίδευσης (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, βρεφονηπιοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους-αναπτυξιολόγους, νοσηλευτές) και σε απόφοιτους των αντίστοιχων σχολών.

Η κλινική ή παιδαγωγική εμπειρία με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους μπορεί δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής, αλλά δεν αποτελεί βασική προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αποτελεί κατά βάση ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στην κλινική εργασία (κλινική μέθοδος και κλινική σκέψη) και στοχεύει στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων εκπαιδεύοντας τους συμμετέχοντες σε μια ψυχοδυναμική οπτική και μια ψυχοθεραπευτική ευαισθητοποίηση. Επιπλέον στοχεύει σε μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία εξασφαλίζεται από έναν κύκλο επιλεγόμενων μαθημάτων από ποικίλα επιστημονικά πεδία.

1ο ΕΤΟΣ: Θέματα Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία.

Έναρξη: 3 Νοεμβρίου 2017

Ημερομηνίες: Αναλυτικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι εξής: 3 & 4 Νοεμβρίου 2017, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017, 12 & 13 Ιανουαρίου 2018, 9 & 10 Φεβρουαρίου 2018, 9 & 10 Μαρτίου 2018, 20 & 21 Απριλίου 2018, 11 & 12 Μαΐου 2018 και 8 & 9 Ιουνίου 2018

Οργάνωση του προγράμματος

Ο βασικός κορμός ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλους τους συμμετέχοντες, πραγματοποιείται με τη μορφή διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος, κατά κανόνα τη δεύτερη Παρασκευή και το Σάββατο κάθε μήνα (Νοέμβριος 2017- Ιούνιος 2018). Εμπεριέχει και τον μηνιαίο εκπαιδευτικό κύκλο «Από την βρεφική ηλικία στην εφηβεία», που πραγματοποιειται την Παρασκευή το πρωί.

Το 1ο έτος περιλαμβάνει

α) τον βασικό κορμό μαθημάτων

1. Παρασκευή πρωί, 11:00-14:00, μηνιαίος κύκλος διαλέξεων «Από τη Βρεφική Ηλικία στην Εφηβεία: όρια και παρεκκλίσεις, Ι’ κύκλος 
2. Παρασκευή απόγευμα, 20:00-22:30, μηνιαίο σεμινάριο «Βασικές θεωρητικές έννοιες και κλινικές προσεγγίσεις στην ψυχοπαθολογία των παιδιών και των εφήβων» 
3. Σάββατο πρωί, 10:00-12:00, μηνιαίο σεμινάριο «Διαγνωστική αξιολόγηση και ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων» 
4. Σάββατο πρωί, 12:00 -13:30, παρουσίαση και συζήτηση περιστατικού.
Σύνολο ωρών: 120. 

β) τρία επιπλέον μαθήματα τον χρόνο, που επιλέγονται από τους τρέχοντες κύκλους διαλέξεων ή εργαστηρίων του ΣΥΜΕΠΕ κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018). (σύνολο ωρών 30-40)

Οι ημέρες και ώρες των τριών υποχρεωτικών μαθημάτων ανακοινώνονται με το πρόγραμμα των κύκλων διαλέξεων και εργαστηρίων του ΣΥΜΕΠΕ.
Για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων (βασικός κορμός και 3 επιλεγόμενα μαθήματα).

Διάρκεια παρακολούθησης:: 1 ακαδημαϊκό έτος (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: : 25 άτομα.

Κόστος συμμετοχής:

Το κόστος συμμετοχής του βασικού κορμού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 350€ + 24% ΦΠΑ = 440 €. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται ως εξής: Η πρώτη δόση 200 € μπορεί να κατατεθεί στη συνάντηση του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου 2017. Η εξόφληση (240 €) τον Ιανουάριο του 2018. Το ποσό συμμετοχής κατατίθεται στον λογαριασμό του ΣΥΜΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το κόστος παρακολούθησης κάθε υποχρεωτικού σεμιναρίου εξαρτάται από τη διάρκειά του (10-20 διδακτικές ώρες)

Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (Ερμού 1, Θεσσαλονίκη 6ος όροφος, γρ. 601) εκτός από τον μηναίο εκπαιδευτικό κύκλο «Από τη Βρεφική Ηλικία στην Εφηβεία» που γίνεται Παρασκευή πρωί στην Αίθουσα 2 του Κινηματογράφου ΒΑΚΟΥΡΑ, Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Συντονιστής/επιστημονικός υπεύθυνος: Γ. Αμπατζόγλου, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας Γ΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ν/Σ ΑΧΕΠΑ.

Επιστημονική επιτροπή:

Μ. Φαϊτάκης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα

Σ. Αμοιρίδου, Παιδοψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ζ. Παπαληγούρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
Φορέας διοργάνωσης: Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ)
Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα με το Σύλλογο στο symepe@gmail.com