Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Ένα μικρό σημείωμα για μια μεγάλη απώλεια – Geneviève Haag

Διαβάζοντας την εφημερίδα Le Monde της Παρασκευής 8/7/22 με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε μια μεγάλη απώλεια: η διακεκριμένη παιδοψυχίατρος και ψυχαναλύτρια Geneviève Haag έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα πολύ σημαντικό έργο.

Δανείζομαι τα λόγια του επικήδειου που εκφώνησε ο καθηγητής παιδοψυχιατρικής Bernard Golse, όπως μου τα μεταφέρει με μήνυμά της από το Παρίσι η Λήδα Ρίζου, επιμελήτρια και μεταφράστρια μαζί με την Κορίνα Καπετανάκη της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Haag: «Έφερε μια πραγματική επανάσταση στην κατανόησή μας για την απαρχή του ψυχισμού».

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με την Κορίνα Καπετανάκη και την Λήδα Ρίζου, που είχαν μια στενή συνεργασία με την Geneviève Haag στο Παρίσι, να παρουσιάσουμε το έργο της στην Ελλάδα, συνοδεύθηκε από την αρχή από την ένθερμη ανταπόκριση και υποστήριξή της στο εγχείρημά μας.

Μας εμπιστεύθηκε τα κείμενά της και την έκδοσή τους. Μας προσέφερε μια μαγνητοφωνημένη συνέντευξη για την παρουσίαση του βιβλίου της στην Αθήνα, που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας. Η Λήδα και η Κορίνα παρουσίασαν το έργο της στα πλαίσια του ΜΠΣ Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας της Βρεφονηπιακής ηλικίας το οποίο διηύθυνα στο ΑΠΘ, και σε ομάδα εργασίας στο ΣΥΜΕΠΕ (το κείμενο του workshop είναι υπό έκδοση σε συλλογικό τόμο). Δούλεψαν με συνέπεια και σοβαρότητα για την έκδοση του βιβλίου «Ψυχανάλυση και Αυτισμός. Η συνεισφορά της Geneviève Haag», προσφέροντας την άρτια μετάφραση και επιμέλεια των κειμένων.

Ζήσαμε μαζί την απογοήτευση που έφερε η ακύρωση της παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο ξεκίνημα της πανδημίας.

Η παρουσίαση εκκρεμεί ακόμη, αλλά τώρα επιβάλλεται να γίνει, στη ζωντανή μνήμη της Geneviève Haag, στα πλαίσια μιας συνέχειας για την καλύτερη γνωριμία με το έργο της. Η πρώιμη ανάπτυξη του ψυχισμού μέσα από την κλινική γνώση και την συνεισφορά των ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων αποτελεί ένα επιστημονικό πεδίο όλο και πιο επίκαιρο στις μέρες μας.

Γρηγόρης Αμπατζόγλου

https://symepe.gr/…/psychanalysi-ke-aftismos-i…/