Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Δουλεύοντας με τα παραμύθια του κόσμου

Εκπαιδευτικός Φορέας:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΣΥΜΕΠΕ

Δουλεύοντας με τα παραμύθια του κόσμου: για μια συνάντηση των ανθρώπων και των πολιτισμών

Έναρξη: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Ημερομηνίες: 31/10, 7/11, 14/11, 21/11

Διάρκεια: 12 ώρες

Ημέρα – Ώρες Τρίτη 18:30-21:30 ( 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις)

Χώρος διεξαγωγής: ΣΥΜΕΠΕ (Ερμού 1, 6ος όροφος, γρ.601, τηλ. 2313 065777, Θεσσαλονίκη)

Εισηγήτρια

Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος. Δίδαξε ανθρωπολογία και λαογραφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) και στη Σχολή Ξεναγών ΕΟΤ Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις γύρω από: την παιδική ηλικία και τη γέννηση, την διακίνηση των παιδιών και την ιδρυματική περίθαλψη, τα λαϊκά παραμύθια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και βρεφονηπιοκόμους, ηθοποιούς και καλλιτέχνες, φοιτήτριες και φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα λαϊκά παραμύθια και να τα χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους. To σεμινάριο αυτό είναι μέρος των επιλεγόμενων σεμιναρίων για το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΜΕΠΕ.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η υιοθεσία στην ελληνική κοινωνία παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα. Νόμοι και παρανομίες, αλήθειες και ψέμματα συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο. Η αναδοχή, μια άλλη μορφή μετακίνησης των παιδιών, παραμένει για πολλούς ένα μεγάλο ζητούμενο. Οι διαλέξεις θα κινηθούν γύρω από την έννοια του ‘νομικού πολιτισμού’ της υιοθεσίας και της αναδοχής, μια έννοια που επιτρέπει τη μελέτη των φαινομένων αυτών μέσα στην πολυπλοκότητά τους. Η υιοθεσία θα προσεγγιστεί ως κοινωνικό φαινόμενο, ως μέρος των κανόνων της συγγένειας, ως νομικό κείμενο που ερμηνεύει την πραγματικότητα αλλά και τη διαμορφώνει. Οι νόμοι, η εφαρμογή τους αλλά και οι παραβάσεις τους. Θα γίνει διεξοδική αναφορά στις λύσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας για την κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και σύγκριση με τη νομοθεσία και την κοινωνική πολιτική των δυτικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διάσταση της ψυχοκοινωνικής οδύνης που συχνά βιώνεται από τα άτομα που εμπλέκονται ως γονείς (βιολογικοί, θετοί, ή ανάδοχοι) ή ως παιδιά με την υιοθεσία και την αναδοχή, καθώς και η θέση και στάση των επαγγελματιών. Η ενεργή συμμετοχή και προετοιμασία όσων παίρνουν μέρος είναι απαραίτητη: διάβασμα της βιβλιογραφίας, συζήτηση και σχόλια, παρουσίαση εμπειριών και απόψεων στην ομάδα.

Περιγραφή Σεμιναρίου

Τα παραμύθια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεννήματα της ανθρώπινης φαντασίας, αλλά και της ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία. Τα παραμύθια διαπερνούν ανεμπόδιστα εδώ και αιώνες τα όρια που χωρίζουν τις ανθρώπινες ομάδες, τις διαφορετικές γλώσσες, τις θρησκείες, τους πολιτισμούς, και χτίζονται πάνω στην κοινή μοίρα των ανθρώπων, και όχι πάνω στη διαφορά. Εντοπίζοντας όμοια θέματα, ίδιες αφηγηματικές λύσεις, παραλλαγές της ίδιας πλοκής σε παραμύθια από τη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική, την Ελλάδα και την Ευρώπη, το σεμινάριο αυτό θα προτείνει τρόπους προσέγγισης και χρήσης των παραμυθιών, για τους επαγγελματίες που δουλεύουν με ανθρώπους και ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων.

Θέματα (μέσα από τη γνωριμία με διάφορα παραμύθια)

– Τα ταξίδια των ανθρώπων, ταξίδια των αφηγήσεων: η παγκοσμιότητα των παραμυθιών.
– Μετάφραση και μετάπλαση των παραμυθιών
– Η σταθερή δομή και η ρευστότητα των παραλλαγών: βάσεις για τη συνάντηση και την αλληλοκατανόηση ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων.
– Αφήγηση, συλλογή και ανταλλαγή παραμυθιών: τρόποι δουλειάς, ασκήσεις και παιχνίδια.

Πληροφορίες συμμετοχής

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής: 60 €
Στο ποσό συμμετοχής δεν αναγράφεται νόμιμο ποσοστό 23% Φ.Π.Α.
Για την κατοχύρωση της θέσης σας δηλώστε συμμετοχή έως και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα με το Σύλλογο στο symepe@gmail.com
Αίγλη Μπρούσκου
aiglibrouskou@gmail.com