Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Ανθρωπολογία της Γέννησης: βασικές ανθρωπολογικές έννοιες για τη συγγένεια και τη γέννηση.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον δεύτερο κύκλο διαλέξεων για την Ανθρωπολογία της Γέννησης. Οι διαλέξεις απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους μερικά εργαλεία σκέψης πάνω στη δουλειά τους με παιδιά και γονείς: εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους. Οι διαλέξεις απευθύνονται επίσης και σε φοιτήτριες και φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων.
Οι διαλέξεις θα οργανωθούν γύρω από τους παρακάτω άξονες:
– Ανθρωπολογική μελέτη της συγγένειας: συστήματα συγγένειας: καταγωγή, γάμος, μορφές οικογένειας. Βιολογική και κοινωνική συγγένεια
– Ανθρωπολογία της γέννησης: η έλευση των παιδιών στον κόσμο και η ένταξή τους στην κοινωνία των ανθρώπων. Διαβατήριες τελετές
– Η συμβολική διάσταση των εθίμων και οι πρακτικές γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία και την φροντίδα του βρέφους στις παραδοσιακές κοινωνίες. Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ο κύκλος διαλέξεων θα διαρκέσει 5 εβδομάδες: από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου έως την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου (3/11, 10/11, 17/11, 24/11 και 1/12). Οι συναντήσεις θα είναι εβδομαδιαίες, θα διαρκούν 2 ώρες, από τις 7:30 μ.μ έως τις 9:30 μ.μ. και θα γίνουν στα γραφεία του ΣΥΜΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Την οργάνωση και την διδασκαλία αναλαμβάνει η Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος. Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο Σύλλογο (symepe@gmail.com)