Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

5ος κύκλος Διαλέξεων, «Γνωριμία με τα Παραμύθια», Άνοιξη 2014

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2014

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον 5ο κύκλο Διαλέξεων «Γνωριμία με τα Παραμύθια», για επαγγελματίες που τα χρειάζονται στη δουλειά τους με παιδιά και με ενήλικες. Οι διαλέξεις θα οργανωθούν γύρω από τους παρακάτω άξονες:
– βασικές γνώσεις για τα παραμύθια (παγκοσμιότητα των παραμυθιών, προφορική και γραπτή διάδοση. Θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου)
– γνωριμία με τις πηγές, τα εργαλεία της έρευνας και τους τρόπους χρήσεις τους (παγκόσμιοι κατάλογοι παραμυθιών και μοτίβων – εθνικοί κατάλογοι, εθνικές συλλογές και τοπικές συλλογές)
– τρόποι προσέγγισης και κατανόησης του περιεχομένου των παραμυθιών. Η σημασία των παραλλαγών.
– τρόποι διαμόρφωσης ειδικού ρεπερτορίου ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων (αφήγηση και χρήση σε εκπαιδευτικά, θεατρικά, καλλιτεχνικά, θεραπευτικά και διασκεδαστικά περιβάλλοντα).
– τεχνικές αναζήτησης ερευνητικών πηγών για τα παραμύθια (βιβλιογραφία, πηγές στο διαδίκτυο)
Οι διαλέξεις θα γίνουν σε 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις: από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, έως την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, στα γραφεία του Συλλόγου, (Ερμού 1, Θεσσαλονίκη, 6ος όροφος, γρ. 601). Διάρκεια μαθήματος 2 ώρες, από τις 7:00 μ.μ έως τις 9:00 μ.μ. Η ομάδα θα έχει γύρω στα 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Την οργάνωση και την διδασκαλία αναλαμβάνει η ανθρωπολόγος Αίγλη Μπρούσκου. Η Αίγλη Μπρούσκου διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία και Λαογραφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ανθρωπολογία της γέννησης και της παιδικής ηλικίας, και με τα παραμύθια. Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση symepe@gmail.com