Search

Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και νέες μορφές γονεϊκότητας

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2014

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2014 τον κύκλο διαλέξεων με θέμα «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και νέες μορφές γονεϊκότητας». Την οργάνωση και τη διδασκαλία αναλαμβάνει η Ζαΐρα Παπαληγούρα, ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε όλους όσοι εμπλέκονται στα ζητήματα της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα αφορά ειδικούς ψυχικής υγείας, γυναικολόγους, βιολόγους, νομικούς αλλά επίσης γυναίκες και άνδρες που είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού, είτε σκέπτονται να κάνουν χρήση των νέων μεθόδων αναπαραγωγής επειδή επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί χωρίς να έχουν σύντροφο ή βρίσκονται σε μια ομοφυλοφιλική σχέση.
Οι κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τον 20ο αιώνα ανέτρεψαν πολλά από τα μέχρι τότε δεδομένα ως προς την οικογένεια στον δυτικό πολιτισμό. Αυξήθηκε το ποσοστό των διαζυγίων και των ανασυσταμένων οικογενειών (δεύτερος γάμος με παιδιά από τον πρώτο γάμο) ενώ και η εφαρμογή των νέων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνέβαλε, με τη σειρά της, σε ριζική μεταβολή της γονεϊκότητας. Κατέστησε δυνατή τη γέννηση παιδιών που δεν είχαν βιολογική συγγένεια με κανέναν από τους δύο γονείς τους. Κατέστησε εφικτό να κυοφορούνται έμβρυα βιολογικά συγγενή με ένα ζευγάρι στη μήτρα μιας άλλης γυναίκας, να γονιμοποιούνται περισσότερα ωάρια συγχρόνως αλλά να μεταφέρονται στη μήτρα της ίδιας ή άλλης γυναίκας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, να κρυοσυντηρούνται έμβρυα, να γονιμοποιούνται ωάρια από το σπέρμα νεκρού συζύγου.
Οι νέες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έδωσαν επιπλέον τη δυνατότητα σε γυναίκες μόνες και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Με την εφαρμογή των νέων αυτών μεθόδων η γονεϊκότητα κατακερματίστηκε. Η μητρότητα τριχοτομήθηκε. Χωρίστηκε σε «κυοφορούσα» μητέρα, «γενετική» μητέρα και «κοινωνική» μητέρα. Η πατρότητα χωρίστηκε σε «γενετική» πατρότητα και σε «κοινωνική» πατρότητα. Κατά συνέπεια μπορεί να είναι πολλοί οι άνθρωποι που σήμερα συμβάλλουν στη γέννηση ενός παιδιού.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα συζητηθούν η αναπαραγωγή με δότες σπέρματος, δότριες ωαρίων, δωρεά εμβρύων ,παρένθετες μητέρες, μόνες μητέρες και η ομόφυλη γονεϊκότητα. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την αναπαραγωγή με δότες θα συζητηθούν τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ανωνυμία των δοτών και το δικαίωμα των παιδιών να γνωρίζουν την καταγωγή τους. Την ταυτοποίηση του δότη της δότριας και τα πολύπλοκα ψυχοκοινωνικά ζητήματα που η ανωνυμία και η ταυτοποίηση θέτουν. Η χρηματική ανταμοιβή του δότη της δότριας, η αγοραπωλησία ωαρίων και η φροντίδα σε ιατρικό και ψυχικό επίπεδο όλων των εμπλεκομένων.
Αναφορικά με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας τα ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν την πιθανή δυσκολία της παρένθετης μητέρας να παραδώσει το βρέφος μετά τον τοκετό, τις συνέπειες της παράδοσης ενός βρέφους στα παιδιά της παρένθετης μητέρας καθώς και η εμπειρία της εγκυμοσύνης από την παραγγέλλουσα μητέρα. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα ίδια τα παιδιά θα διεργαστούν την συγκεκριμένη ιστορία. Αναφορικά με την απόκτηση παιδιού από γυναίκες μόνες, άνδρες μόνους ή ζευγάρια που βρίσκονται σε μια ομόφυλη σχέση οι συζητήσεις θα αφορούν τις τυχόν συνέπειες για τα παιδιά που θα αποκτηθούν.
Οι διαλέξεις θα γίνουν σε 5 συναντήσεις: από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στα γραφεία του συλλόγου Ερμού 1, Θεσσαλονίκη, (6ος όροφος, γρ. 601). Θα διαρκούν 2 ώρες, από τις 7:00 μ.μ έως τις 9:00 μ.μ. Αναλυτικά οι ημερομηνίες είναι οι εξής: (21/2, 28/2 , 7/3, 21/3 και 28/3). Για την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση symepe@gmail.com