Search

Τηλέφωνο

(+30) 2310826040

Κύκλος διαλέξεων: Τέχνη και Ψυχολογία

Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2018 – 2019
Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει την άνοιξη του 2019 στη Θεσσαλονίκη έναν κύκλο διαλέξεων με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία»
Το σεμινάριο αυτό είναι επίσης μέρος των επιλεγόμενων σεμιναρίων για το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΜΕΠΕ.
Εισηγητής: Παύλος Βασιλειάδης, διδάκτωρ ΑΠΘ, Ψυχίατρος /Εικαστικός
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς), σε φοιτητές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.
Περιγραφή Σεμιναρίου
Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:
Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ : τέχνη και ψύχωση (ART BRUT/ OUTSIDER ART) 
Οι αλλαγές και γεγονότα στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην τέχνη, ήταν καταλυτικές όσο αφορά στην ανακάλυψη και αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές και στη συνέχεια στην επιρροή της στη μοντέρνα τέχνη τον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα. Συζητιέται επίσης η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα, όπως και οι επιπτώσεις της ψύχωσης στο έργο γνωστών καλλιτεχνών, που μπορεί να είναι ποικίλες, δηλαδή από το να μην επηρεάσει καθόλου το έργο τους, να αλλάξει την ικανότητά τους να εκφράζονται, μέχρι το να έχει ακόμα και ευοδωτική επίδραση στο έργο τους. Το τελευταίο αφορά στο φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης» και εκφράζεται απλά με τα λόγια του ίδιου του V. Gogh: «Η τέχνη είναι ζηλιάρα, δεν θέλει η αρρώστια να έχει το προβάδισμα». Η δημιουργική αυτή διεργασία φαίνεται παράλληλα “να ενεργοποιεί βαθύτερα επίπεδα δημιουργικότητας”(L.Navratil 2004) και έτσι να λειτουργεί ‘αυτοθεραπευτικά’, μέσα από την προσωπική ζωγραφική τους έκφραση. Τέλος περιγράφονται οι δραστηριότητες της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας τα τελευταία 25 χρόνια.
Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ:  ψυχικό τραύμα και τέχνη / το σύμπτωμα και το παραλήρημα ως τέχνη
Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης, για το πώς τραυματικά απωθημένα βιώματα καλλιτεχνών εμφανίζονται αργότερα στο έργο τους.Oι ζωγράφοι που περιγράφονται και που η δουλειά τους παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμφανή κι επαναλαμβανόμενα, είχαν στην παιδική τους ηλικία σημαντικές τραυματικές εμπειρίες (Miro, Dali, De Kooning κλπ). Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση των τότε γεγονότων με το έργο τους αργότερα, δηλαδή υπάρχουν «ίχνη» των τότε γεγονότων, τα οποία εμφανίζονται μετουσιωμένα και μορφοποιημένα μέσα από ασυνείδητες διεργασίες στο έργο τους. Σε πολλούς ζωγράφους μπορούμε επίσης να δούμε ότι το σύμπτωμα τους αλλά ακόμη και το παραλήρημα τους αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργίας τους (J.Kusama, L.Wain κ.λ.π.)
 
Έναρξη: Σάββατο 4 Mαϊου 2019
Ημερομηνίες: 4/5, 18/5, 25/5, 1/6.
Διάρκεια: 12  ώρες, 4 συναντήσεις
Ημέρα/Ώρες: Σάββατο, 10:30 – 13:30
Χώρος διεξαγωγής: Γραφεία του ΣΥΜΕΠΕ, Βασιλίσσης Όλγας 83, 1ος ορ. Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες συμμετοχής:
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
Κόστος συμμετοχής80 €,  (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό 24% ΦΠΑ)
Στείλτε την αίτηση συμμετοχής σας στο symepe@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 2 Μαϊου 2019.
Επικοινωνία: symepe@gmail.com
Τηλ.  2310826040  και  6947805282