31 Οκτωβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2016
Ημερομηνίες: 31/10, 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12 και 12/12.
Διάρκεια: 21 ώρες.
Ημέρα/Ώρες: Δευτέρα 18:30-21:30 (7 εβδομαδιαίες συναντήσεις)
Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, πρώην καθηγήτρια ανθρωπολογίας και λαογραφίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) και τη Σχολή Ξεναγών ΕΟΤ Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις γύρω από: την παιδική ηλικία και τη γέννηση, την διακίνηση των παιδιών και την ιδρυματική περίθαλψη, τα λαϊκά παραμύθια.
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους μερικά εργαλεία σκέψης, έρευνας και πρακτικής πάνω στη δουλειά τους με παιδιά και γονείς: ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους δικηγόρους και φοιτητές και φοιτήτριες των παραπάνω ειδικοτήτων.
Περιγραφή σεμιναρίου: Το πρώτο μέρος των διαλέξεων θα έχει ως θέμα τη διακίνηση των παιδιών (μορφές υιοθεσίας, αναδοχής και προνοιακής προστασίας των παιδιών). Το δεύτερο μέρος θα εστιάσει στην κλειστή ιδρυματική περίθαλψη των παιδιών και θα είναι ερευνητικής κατεύθυνσης (θεωρητικές προσεγγίσεις, μεθοδολογία της έρευνας σε κλειστά ιδρύματα, ο αναστοχασμός ως εργαλείο δουλειάς στο ίδρυμα, θέση παιδιών και εργαζομένων στα ιδρύματα ως υποκειμένων της έρευνας, νομικές, κοινωνικές και ιστορικές διαστάσεις, εφαρμογές). Η ενεργή συμμετοχή και προετοιμασία όσων παίρνουν μέρος είναι απαραίτητη: διάβασμα της βιβλιογραφίας, συζήτηση και σχόλια, παρουσίαση ασκήσεων και εμπειριών στην ομάδα.
Θέματα: Βασικές έννοιες της ανθρωπολογίας της συγγένειας και της διακίνησης των παιδιών, υιοθεσία και αναδοχή στις παραδοσιακές και σύγχρονες κοινωνίες. Ιδρυματική περίθαλψη, μεθοδολογία της έρευνας σε κλειστά ιδρύματα, ο αναστοχασμός ως εργαλείο δουλειάς στο ίδρυμα, θέση παιδιών και εργαζομένων στα ιδρύματα ως υποκειμένων της έρευνας. Ιδρυματισμός και αποϊδρυματοποίηση, δικαιώματα των παιδιών: νομικές, κοινωνικές και ιστορικές διαστάσεις, εφαρμογές.
Πληροφορίες συμμετοχής: Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για την αίτηση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα με το Σύλλογο στο symepe@gmail.com.