Χάρτης Σελίδας

Νέα - Πόροι
Διεύθυνση

Θα βρείτε τα γραφεία μας στην οδό Ερμού 1, 6ος όροφος, γραφείο 601
email:symepe@gmail.com

Νέα

 • Νοέμβριος 2016

  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα Θεραπεύοντας Ψυχικά με τη Βοήθεια των Ζώων: Βασικές έννοιες και μέθοδοι στην Ζωοθεραπεία.
  Διοργάνωση: Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου

  Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:00-15:00 στην Αίθουσα 2 του Κινηματογράφου Βακούρα (Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη).
  Καλεσμένος ομιλητής: François Beiger, Ζωοθεραπευτής, ψυχοθεραπευτής, ιδρυτής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας.
  Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευομένους (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές).
 • Οκτώβριος 2016

  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα Απώλειες και πένθη της περιγεννητικής περιόδου.
  Διοργάνωση: Δήμος Αθηναίων, Αντιδημαρχία για το Παιδί, Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ιατρείο Πλ. Αμερικής, Κ. Υ. Βύρωνα, 1η ΥΠΕ Αττικής.

  Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 09:00-14:00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 Aμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης»
  Είσοδος ελεύθερη.
  Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες
 • Σεπτέμβριος 2016

  Ανακοίνωση εκπαιδευτικού προγράμματος 2016-2017.Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις
  Μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους του προγράμματος με τίτλο Θέματα διαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία ο Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου οργανώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το 2ο έτος με τίτλο Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις. Το 2ο έτος ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 με καλεσμένο διδάσκοντα τον Laurent Danon- Boileau (Καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Paris V, Ψυχαναλυτή, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (SPP)).
 • Μάρτιος 2016

  ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ»
  Ομαδική έκθεση βασισμένη στο βιβλίο της Αίγλης Μπρούσκου «ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ». Εγκαίνια έκθεσης την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00 στην Γκαλερί Ρώ (Ρωμανού 5) στη Θεσσαλονίκη. Διάρκεια έκθεσης 9/3-29/3/2016

  Παρουσίαση του βιβλίου της Αίγλης Μπρούσκου «ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ» Η διακίνηση των παιδιών στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το παράδειγμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» Έκδοση του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου Εντόμω ΣΥΜΕΠΕ την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00 και την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 στην Γκαλερί Ρώ (Ρωμανού 5) στη Θεσσαλονίκη.
 • Οκτώβριος 2015

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
  ΘΕΜΑ : Το Περιγεννητικό Πένθος
  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 30/10/2015

  Σας ενημερώνουμε[1] ότι ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Παιδιού και Εφήβου της Γ΄ Ψυχιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ διοργανώνειτην Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 09:00-14:00 την Επιστημονική Ημερίδα με θέμαΤο Περιγεννητικό Πένθος.
  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

  Ομιλητές:

  M.- J. Soubieux Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια, Institut de Puèriculture de Paris
  Γ. Αμπατζόγλου,Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Α.Π.Θ., Υπεύθυνος Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου, Γ’ Ψυχιατρική κλινική Π.Γ.Ν.ΑΧΕΠΑ
  Μ. Μπούρη Παιδίατρος
  Ζ. Παπαληγούρα Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας , Α.Π.Θ.
  Σ. Αμοιρίδου, Παιδοψυχίατρος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

  Η ημερίδα τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, κοινωνικής εργασίας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα.

  Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Marie- José Soubieux Το Περιγεννητικό πένθος σε μετάφραση Μαρίας Μπούρη από τις εκδόσεις Εν/ΤΟΜΩ ΣΥΜΕΠΕ.

  Είσοδος ελεύθερη. Θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση

  [1] Προγραμματίζεται επίσης για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 20:00 στα γραφεία του Συλλόγου (Ερμού 1, 6ος όροφος, γρ.601, Θεσσαλονίκη) μια ομάδα εργασίας-παρουσίασης περιστατικού και συζήτηση κλινικού υλικού με ομιλήτρια την Marie -José Soubieux. Για την παρακολούθηση της ομάδας εργασίαςαπαιτείται προεγγραφή. Για περισσότερες πληροφορίες (αίτηση και κόστος συμμετοχής) μπορείτε να επικοινωνείτε με το Σύλλογο.
 • Σεπτέμβριος 2015

  Ανακοίνωση εκπαιδευτικού προγράμματος 2015-2016. Θέματα Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία
  Μετά την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος με τίτλο Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας ο Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου οργανώνει ένα νέο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από δυο αυτόνομους, αλλά συμπληρωματικούς ετήσιους κύκλους.
  Αναλυτικά ο ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε. οργανώνει στα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 το 1ο έτος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Θέματα διαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοπαθολογίας: από τις πρώιμες αλληλεπιδράσεις ως την εφηβεία» και για το 2016-2017 το 2ο έτος με τίτλο «Θέματα θεραπείας στην Παιδοψυχιατρική: ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις»
 • 2015-2016

  Έναρξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Βρεφικής και Νηπιακής ηλικίας- Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.

  Σας ενημερώνουμε για την έναρξη από το ακαδημαϊκό έτος 2015- 2016 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Βρεφικής και Νηπιακής ηλικίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ υπό την διεύθυνση του Γ. Αμπατζόγλου. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το ακαδημαϊκό επιστέγασμα πολυετούς εκπαιδευτικής, εκδοτικής, ερευνητικής και κλινικής δράσης στον τομέα αυτό, που εκπορεύεται από την παιδοψυχιατρική υπηρεσία της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής (Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) και αξιοποιεί τακτικές συνεργασίες με φορείς ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής φροντίδας και πρώιμης παρέμβασης, με επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού (WΑΙΜΗ, AEPEA) και με διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας της βρεφονηπιακής ηλικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό (για μια ενδεικτική 'περιήγηση' αναζητήστε στο αρχείο του ΣΥΜΕΠΕ τις δράσεις του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών).
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορεί να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., στον σύνδεσμο http://aps.med.auth.gr/news.asp ή και να επικοινωνήσει απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση abatzogr@med.auth.gr.
 • Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  Το Επιστημονικό Σωματείο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΑΙΓΛΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ «Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου». Η διακίνηση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα. Το παράδειγμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» που κυκλοφορεί στις εκδόσεις ΕνΤΟΜΩ ΣΥΜΕΠΕ την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 και ώρα 20:00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27)

  Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι:
  Μαρία Κυριακίδου, ιστορικός, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης
  Άννα Μαρία Κώνστα, νομικός, λέκτορας στο Α.Π.Θ.
  Ζαΐρα Παπαληγούρα, ψυχολόγος, καθηγήτρια στο Α.Π.Θ.
  Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 • Οκτώβριος 2014

  Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ακαδημαϊκό έτος 2014-2015
 • Νοέμβριος 2013

  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
  Το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας» το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην κλινική εργασία και στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων στη δυναμική ψυχοθεραπεία.

  Το πρόγραμμα συντόνισε επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Μ. Φαϊτάκη, την Ζ. Παπαληγούρα και την Σ. Αμοιρίδου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γ. Αμπατζόγλου. Πλαισιώνεται από ελληνική και διεθνή επιστημονική επιτροπή και σε συνεργασία με άλλους έγκυρους επιστημονικούς φορείς. Η έναρξη του δεύτερου έτους του εκπαιδευτικού προγράμματος προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2013.
 • Νοέμβριος 2013

  Έκδοση βιβλίου
  Έκδοση του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, Εντόμω ΣΥ.ΜΕ.ΠΕ, Θεσσαλονίκη, 2014, σε επιμέλεια Γ. Αμπατζόγλου με τίτλο: Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία. Θέματα κλινικής προσέγγισης και θεραπευτικών παρεμβάσεων στη βρεφονηπιακή ηλικία. Το βιβλίο διατίθεται από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετικά με την παραλαβή του βιβλίου μπορείτε να επικοινωνείτε με ηλεκτρονικό μήνυμα με το Σύλλογο.